BODA NEONPARK

neonpark

I neonparken i Boda Glasbruk visas resultatet av integrationsprojektet ”Hej!” i Emmaboda kommun där flera gruppers arbete samsas: nyanlända flyktingar, samhällsföreningen (boende i Boda Glasbruk) och verksamma utövare inom glaset som tidigare varit verksamma i Boda.

1. På väggen till höger om museets entré: Ordet ”glas” i runskrift.
Från en invånare i Boda som arbetat hela sitt liv på glasbruket.

2. På väggen till höger om museets entré: Ett öga med en tår.
Från en målning gjord av en syrisk man, han skrev ”Syrien” men gjorde om den första bokstaven till ett öga med en tår.

3. På svarta gavelväggen innan museets entré: Ordet ”bra” skrivet som en tag

4. På svarta gavelväggen innan museets entré: Arabiska för ordet ”bra”

5. På gamla hyttans skorsten: Tecknet för glas inom alkemi

I neonparken finns också:

På gamla hyttans tegelvägg till höger om museets entré:
“Over the rainbow”
av Nina Westman

I trädet vid infarten till museets parkering:
”You and Me”
av Fredrik Nielsen

På gavelväggen vid infarten till museets parkering:
”Landningsbana”
av Lott Alfreds

Bakgrund

Lott Alfreds har tidigare i flera projekt arbetat med grupper i utsatta områden, senast inom den egna gruppen ArtAgent med barn och ungdomar i Botkyrka kommun 2014. Lott Alfreds verk ”Löv” i neon hänger nu permanent i Subtopias utomhusgalleri i Alby.

I neonparken i Boda Glasbruk visas resultatet av integrationsprojektet ”Hej!” i Emmaboda kommun där flera gruppers arbete samsas: nyanlända flyktingar, samhällsföreningen (boende i Boda Glasbruk) och verksamma utövare inom glaset som tidigare varit verksamma i Boda (Fredrik Nielsen, Nina Westman m. fl.)

Arbetsmetoden som initierats av Lott Alfreds baseras delvis på den tyska konstnären Joseph Beuys teorier och praktik inom social skulptur.

Projektet ”Hej!”, skräddarsytt av konstnären Lott Alfreds och The Glass Factory, är ett integrationsprojekt i Emmaboda kommun som ska utveckla strukturer och förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare genom att fokusera på språkutveckling och integration i arbetslivet.

Projektet utgår ifrån olika workshops och språkkaféer där målgruppen i olika steg introduceras i det svenska språket genom kreativ och praktisk pedagogik för att öka språkutvecklingen, kulturell kompetens, personlig utveckling, interkulturell förståelse, social hållbarhet och integration i arbetslivet.

I projektet har Lott Alfreds samarbetat med nyanlända samt medlemmar i Bodas samhällsförening under en serie workshops. Utifrån ett tema om alfabet, tecken, symboler och tags gjordes en bildinsamling av målade bilder och tecken. Fem valdes ut som nu har transformerats till neonskulpturer som visas utomhus vid The Glass Factory. Nytt och uråldrigt möts och tar plats som lysande graffitti. Något nytt får ta plats i vårt gemensamma rum.