Årets Bengt Heintze-stipendiat 2020

Karin Forslund

Karin Forslund är årets mottagare av utmärkelsen

"Bengt Heintzes fond för duktiga glasarbetare" som instiftats den 1 mars 1994 är en minnesfond vars syfte är att hedra minnet av den synnerligen kreativa insats glasblåsarmästaren Bengt Heintze gjort på Kosta Glasbruk. Detta sker genom att ge en begåvad glashantverkare i Sverige eller utomlands en uppmuntran i form av ett diplom och ett bidrag till studier och studieresor. Nu har juryn på The Glass Factory utsett årets mottagare. Priset utdelas på lördag den 26 juni kl.11:15.

Om stipendiaten

Karin Forslund, född i Skåne 1984, har en Bachelor i glasdesign från KADK Bornholm och en Master of Fine Arts från Rhode Island School of Design, USA. Hon började med glas på Riksglasskolan i Orrefors 2004 och efter avslutade studier jobbade hon som uppblåsare på Åfors Glasbruk i 3 år, något som än idag förblir en av de viktigaste erfarenheterna för Karin vad gäller hennes förhållande till glas. Karin omnämns av juryn som en ett eldjärn, en slitvarg och som en envis glasarbetare, vilket hon visade under sina tre i Åfors. Hon är nu bosatt och verksam i Norge, varför utdelandet av priset sker digitalt på The Glass Factory, idag lördag.

De senaste 10 åren har hon arbetat och studerat på flera platser runtom i Skandinavien och USA. 2015 mottog hon Konsthantverksprisets Hetsch Bronsmedalj i närvaro av Hennes Majestät Drottning Margrethe av Danmark, och 2016 vann hon 1:a pris på European Glass Context. Hon har deltagit i en mängd internationella utställningar såsom Ung Svensk Form, The Scandinavian Glass Project, Talente, Young and Loving ,Young Glass, grupputställningen RAW - kurerad av Glenn Adamson på the Museum of Craft and Design i San Fransisco och senast den internationella samlingsutställningen New Glass Now på the Corning Museum of Glass i USA, mfl.

Stipendiet består av ett diplom samt 10 000 SEK.
- - -
Jan Dzedins, tf museichef och verksamhetschef för kultur
E-post jan.dzedins@emmaboda.se
Tfn 0471-24 92 24