10/7-8/8 Mika lindblad

"fosSiler och andra ting"


Mika Lindblad

 

Fossiler och andra ting

Ammoniter, snäckor och koraller, frusna i ett skiktat minnesrum. Blott ett minne av livet, förstenat, ett avtryck i ett förevigat tiderum.

En utställning med vardagsting; vackra, färgsprakande, finurliga av formgivaren Mika Lindblad. Utställningen kretsar kring serien Korall. Fat, skålar och glas vars botten är präglad med en förgylld fossil. Ammoniten, snäckan och knappkorallen; sobra smycken som påminner oss om korallrevens sprudlande men hotade artrikedom. Fossilen, ett avtryck förevigat i tidrummet.

Formtillverkning tillhör den svenska glashistorien. Mika Lindblad har förvaltat och utvecklat traditionella tekniker; Korall tillverkas i en tvådelad form där glaset blir både fastblåst och drivet. Trycket av fossilen roterar medan glaset drivs i formen och lämnar en vacker relief i dess botten.

Mika Lindblad är en formgivare som arbetar utifrån principen funktion som medel för estetik. Med en vacker konstruktion skapas ansvarsfulla produkter som åldras med värdighet, både materiellt och estetiskt. Mika, utbildad på Beckmans Designhögskola, driver idag Mika Lindblad Studio samtidigt som hon fördjupar sina studier med en master i design på Konstfack.