17/10 - 15/11 "STILLA FLYTER BÄCKEN FRAM" - AMALIA BILLE

Paviljongen, The Glass Factory.


I mitt arbete med keramiska skulpturer är det människan och de inre landskapen som allt kretsar kring, minnesbilder, drömmar och förnimmelser. Ansiktet och ögonen är ofta centrala i mina verk och huvudet en slags grundform jag återkommer till. De som befolkar min bildvärld befinner sig lite vid sidan av, med en tunn vägg mellan sig och det verkliga livet.

Genom det här projektet finansierat av Konstnärsnämnden, har jag fått möjlighet att utforska glas och hur det kan användas i mina gestaltningar. Alla skulpturer är ursprungligen byggda i lera, från vilka öppningsbara gjutformar i gips tillverkas. Slutligen blåser glasblåsarna in glas i formarna, och vissa justeringar och tillägg görs medan glaset ännu är varmt. Processen är väldigt snabb och kräver absolut närvaro, där allt utförs i ett nära samspel mellan mig och glasblåsarna.

Amalia Bille (1971) är konstnär verksam i Göteborg, Mölndal. Hon tog Masterexamen i keramikkonst vid HDK 2017, och har på kort tid visats på ett flertal ställen runtom i landet. Under 2018-2020 har hon ställt ut på bla Alma Löv Museum, BERG Gallery, Cecilia Hillström Gallery, Dalslands Konstmuseum, Höganäs Keramiskt Center, RIAN Designmuseum, Flaménska galleriet, Rörstrands Museum samt på Galleri Thomassen i Göteborg. Hon har genomfört sitt performanceverk Drop-in Porträtt på bla Göteborgs Konsthall och Borås Kulturhus. Amalia har tilldelats stipendier från bla Konstnärsnämnden och Västra Götalandsregionen och Mölndals Stad. Hennes verk finns representerade vid bla Statens Konstråd, Borås Konstmuseum, Linköpings Kommun, Falkenbergs kommun och Stockholms Läns Landsting.