20/6 - hösten 2021 PAVILJONGEN

Paviljongen, The Glass Factory.

Det svenska glaset under funktionalismen.

På midsommardagen den 20 juni öppnar sommarutställningen PAVILJONGEN. Vi visar och berättar om det svenska glaset under funktionalismen, en estetisk strömning som påverkade både konst, design, arkitektur och samhällsbygge.

I den här utställningen visar vi glas som producerades mellan åren 1930 och 1955. Det är under dessa år som funktionalismen gör sitt intåg, en strömning som kom att prägla konst, design, arkitektur och även samhällsutvecklingen i Sverige. Folkhemmet byggs.
1930 hölls Stockholmsutställningen. På den tiden spreds idéer och estetiska uttryck via stora utställningar. Företag visade sina produkter och arkitekter ritade paviljonger, visningshus, restauranger. Alla presenterade det bästa de hade och kunde. Våra glasbruk var självklart där. 1955 var det dags för ännu en betydelsefull utställning, den här gången i Helsingborg, H55. Den var inte lika stor som den i Stockholm, men mycket betydelsefull för svensk design. Där visades blivande designklassiker som fortfarande är mycket omtyckta och finns i våra hem än idag. Men det är en helt annan historia.
Nu visar vi vad som hände på våra glasbruk i mellanperioden.

Vernissage den 20/6 kl.14:00.