Emmaboda Kommun

RESIDENS FÖR LOVANDE STUDENT - KONSTFACK

Konstfacks entré.

Residens för nyutexaminerade från
Konstfack, University of Arts, Crafts and Design

2020 års mottagare har utsetts. Läs mer här.

Glasmuseet i Boda, The Glass Factory, utlyser ett residens för nyutexaminerade studenter från Konstfack som genom sin konstnärliga praktik har arbetat utifrån materialet glas eller dess kontext. Det är möjligt att söka anordningen upp till två år efter examinationsåret.

I museet finns glasverkstaden, The Glass Factory Hot Shop, som är en öppen plattform för såväl hantverkare, konstnärer och formgivare. Verkstaden har som syfte att främja nyskapande utveckling inom materialet glas, regionalt, nationellt och internationellt.

Med hjälp av till exempel konstnärlig forskning, pedagogiskt arbete, hantverk och individuella konstnärskap ska glasets framtid undersökas och utvecklas. Detta för att skapa en hållbar och långsiktig förnyelse utifrån kunskapen om och i ett material.

För att vara behörig att söka residenset krävs:

  • Kandidat eller magisterexamen från Konstfack (upp till två år efter examinationsåret)
  • En dokumenterat intresse för materialet/kontexten glas
  • Hög konstnärlig, hantverksmässig eller formmässigt innehåll inom sin praktik

Arbetsvistelsen innebär två arbetsveckor prel. v.44 och v.45, med tillgång till verkstadens utrustning med stöd från tekniker på 50% samt material enligt överenskommelse samt en arvoderad utställning på The Glass Factory.
Boende med tillgång till kök, erbjuds i museets logi, det tidigare Brukskontoret, samt dagstraktamente. Ersättning ges för en resa med tåg eller bil till Boda inom Sverige. En projektyta finns till förfogande i anslutning till verkstaden under arbetsvistelsen.

Allt arbete är öppet för museets besökare. När vistelsen är avslutad skall minst ett verk/objekt/resultat doneras till The Glass Factorys samling och genomföra en visning/utställning/presentation beroende på arbetets karaktär. För detta erhålls utställningsersättning enligt MU-avtalet.

Ansökan görs i formatet PDF med en projektbeskrivning av det planerade arbetet samt en biografi/CV, max 4000 tecken., samt 10 bilder på den sökandes arbete.

Ansök nedan senast den 24 maj 2020. Beslut ges i juni och stipendiet delas ut i samband med Konstfacks våravslutning.

The Glass Factory är ett av Nordens största glasmuseum med fokus på konst, hantverk och design med en samling av ca 40 000 historiska föremål från olika glasbruk och samtida glas. Museet startades 2011 i Boda glasbruk i brukets gamla lokaler, i regi av Emmaboda Kommun, www.theglassfactory.selänk till annan webbplats

För mer information kontakta:
Jan Dzedins, tf museichef Tfn: 0471-24 92 24 jan.dzedins@emmaboda.se www.theglassfactory.selänk till annan webbplats

Åsa Jungnelius, lektor Tfn: 070-719 20 13 info@asajungnelius.se www.asajungnelius.selänk till annan webbplats

Fyll i dina personuppgifter, bifoga ditt personliga brev och ansök nedan.

Ansök här


Efter att du fyllt i blanketten kan du bifoga den här
Senast uppdaterad: 23 juni 2020